Dragi părinți, grădinița este la fel de necesară pentru copii, cum este pentru dumneavoastră. De fapt, poate chiar mai necesară. Specialiștii arată că nevoia de separare este la fel de importantă pentru copil ca nevoia de atașament.

De aceea noi, la grădinița Lumea Cocoricilor, încercăm să creem un univers minunat în care cei mici să se dezvolte și să facă cu încredere primii pași către lume.

Despărțirea de părinți îl ajută pe copil să capete încredere în propriile abilități, să devină independent, să își rezolve singur problemele, să se îmbrace singur, să își aleagă o jucărie, să negocieze cu cei de o seamă, să își întărească rezistența la frustrări. Pus la încercare într-un mediu nou- grădinița, îndrumat cu blândețe, dar fără confortul imediat al brațelor materne, copilul reușește să facă lucruri noi de unul singur. El învață că reacțiile celor din jur nu sunt mereu cele pe care și le dorește și reușește să își gestioneze tensiunile, frustrarea.

Modul în care se face această tranziție este esențial pentru reușita acomodării. Iar totul începe acasă, alături de părinți. Dacă ați reușit să îi construiți copilului un atașament sigur, sănătos, atunci adaptarea lui la un mediu nou va fi mult mai ușoară.
Trebuie să fiți atenți cum îi prezentați copilului noua ipostază. Este important să fiți pozitivi, să nu îi transmiteți îngrijorare, ci să îi insuflați curiozitatea față grădiniță- locul nou, pregătit special pentru el, unde își va face prieteni, va învăța și se va juca în voie.

Primul contact cu grădinița este vizita, momentul în care descoperiți împreună locul, educatorii și colectivul de copii. La grădinița Lumea Cocoricilor vă încurajăm să veniți la vizită împreună cu copilul, să îi lăsați timp să exploreze, să ne cunoască. Noi vă vom cere informații cât mai complete care ne vor ajuta să integrăm omul mic în spațiul nou.
În prima zi de program, sugerăm ca părintele să petreacă o jumătate de oră alături de copil, în curtea grădiniței, să îl încurajeze să interacționeze cu ceilalți copii și cu personalul. În acest fel, copilul va vedea în educatori prieteni ai părinților și le vor acorda mai ușor încrederea lor. După cele 30 de minute, spuneți-i copilului că veți pleca pentru scurt timp, cu promisiunea că vă veți întoarce curând.
În acest timp personalul grădiniței va monitoriza atent reacțiile copilului.
În cea de-a doua zi, scurtați perioada petrecută în incinta grădiniței și creșteți perioada de absență. La fel și în a treia zi. Recomandăm ca în primele zile copilul să petreacă o perioadă mai scurtă în noul mediu, pentru ca tranziția să fie lină. Fiecare copil are, în funcție de tipul de atașament, dar și de personalitate, nevoie de mai puțin sau mai mult timp de adaptare. Noi, la Lumea Cocoricilor, suntem alături de dumneavoastră la fiecare pas, comunicăm deschis și luăm decizii împreună.

Educatorul este mereu gata să susțină momentul separării copilului de părinții săi, să îl atragă pe omul mic în activități interesante și să îl integreze în grup.

Nu vă descurajați dacă acomodarea nu este instantă. Și pentru noi, adulții, tranzițiile sunt dificile, chiar și atunci când ne este clar că sunt necesare. Pentru copilul mic, obișnuit să petreacă foarte puțin timp sau deloc fără părinți, mediul nou, cu tot ce aduce el, este o provocare majoră. Susțineți-l, faceți-l să depășească cu calm și blândețe acest prag, fiți pozitivi, povestiți zilnic despre ce urmează să se întâmple, dezvoltați ritualuri legate de mersul la și de la grădiniță.
Grădinița Lumea Cocoricilor își propune să fie mediul cald și interesant unde copilul dumneavoastră să facă bucuros pași către a descoperi și a se descoperi.